فهرست مطالب

اقتصاد محاسباتی - سال یکم شماره 2 (بهار 1401)

نشریه اقتصاد محاسباتی
سال یکم شماره 2 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فرهاد خداداد کاشی، یگانه موسوی جهرمی، حسن اعمی بنده قرایی* صفحات 1-18

    در این مقاله سعی بر آن است تا نحوه رفع فقر و نابرابری از طریق سیستم مالیات منفی بر درآمد بررسی شود. دراین تحقیق میزان فقر و نابرابری به ترتیب از طریق شاخص های فقر کاکوانی و شاخص نابرابری ضریب جینی0 برای فاصله درآمدی تا خط فقر ،در نظر گرفته شده و نمونه / محاسبه می شود. نرخ مالیات منفی بر درآمد معادل 5آماری مطالعه شامل هزینه و درآمد 16921 خانوار شهری ایران برای سال 1991 می باشد. نتایج این تحقیق نشان0 باعث می شود که فقر محاسبه شده بر اساس شاخص / می دهد که طرح اعمال مالیات منفی بر درآمد با نرخ 50 قبل از اعمال / 0 درصد کاهش و ضریب جینی از 93 / 0 کاهش یابد، به عبارتی حدود 55 / 0 به 65 / کاکوانی، از 550 کاهش می یابد و این به معنی کاهش 55 درصدی نابرابری می باشد. از طرفی برای ریشه کن / سیاست به 11کردن کامل فقر در ایران بر اساس داده های سال 1991 ، باید بر مازاد درآمد افراد غیر فقیر تا خط فقر، مالیاتیمعادل 20 درصد وضع شود.

    کلیدواژگان: فقر، ضریب جینی، مالیات منفی بر درآمد، شاخص فقر کاکوانی
  • مجید کارخانه، احمد سرلک*، کامبیز هژبر کیانی صفحات 19-44
    هدف اصلی این مقاله بررسی شاخصهای بازدهی نسبت به مقیاس و صرفه های ناشی از مقیاس و همچنینبررسی وضعیت تغیرات تکنولوژیکی و نرخ رشد بهره وری عوامل تولید در شرکت آب و فاضلابشازند بوده است.با توجه به شرایط بحرانی آب در ایران و بخصوص منطقه شازند، برداشت های بی رویه آب های زیرزمینی و در خطرقرار گرفتن درآمد کشاورزان منطقه، انجام این مقاله لازم بود. به این منظور بر مبنای روش رگرسیونهای به ظاهرنامرتبط تکراری، از فرم تابع هزینه ترانسلاگ برای برآورد تابع هزینه عرضه آب استفاده شد. پارامترهای تابعهزینه از داده های سری زمانی فصلی طی دوره زمانی 7831 تا 7833 برآورد گردید. در این شرکت از چهار عاملتولید نیروی کار، سرمایه، مواد اولیه و سایر خدمات در فرایند تولید بهره گرفته شد. نتایج نشان داد که بازدهیکاهنده نسبت به مقیاس و عدم صرفهجویی ناشی از مقیاس در این شرکت برقرار بوده که به معنای عدم وجودانحصار طبیعی در این شرکت است. شاخص پیشرفت تکنولوژی و رشد بهره وری به ترتیب بیانگر کاهش هزینه هادر نتیجه پیشرفت تکنولوژی و وجود رشد بهره وری در طول دوره مورد مطالعه بود.
    کلیدواژگان: تابع هزینه ترانسلوگ، رشد بهره وری، رگرسیونهای به ظاهر نامرتبط، بازدهی نسبت به مقیاس
  • یزدان گودرزی فراهانی*، وحید محبوبی متین صفحات 45-60

    هدف مطالعه حاضر بررسی نقش ابزارهای مالی اسلامی بر بروز چرخه های تجاری اقتصاد ایران می باشد. در اینراستا تاکید بر روی اوراق مشارکت اسلامی عرضه شده توسط بانک مرکزی بوده است. برای این منظور ازاطلاعات آماری بازه زمانی 3111 3131 و مدل خودرگرسیونی برداری ساختاری - (SVAR) استفاده شده است.نتایج بدست آمده از این مطالعه نشان داد که تکانه وارد شده از ناحیه عرضه اوراق مشارکت، به عنوان ابزاری برایسیاست پولی و یک ابزار مالی اسلامی، منجر به این شده است که میزان چرخه های تجاری در اقتصاد ایرانچندان تعدیل نشود. بر اساس نتایج، متغیرهای کسری بودجه، رابطه مبادله و قیمت مهمترین متغیرهای اثر گذار برچرخه های تجاری در اقتصاد ایران بوده است و اوراق مشارکت نتوانسته به عنوان ابزار سیاستی ضد چرخهای دراقتصاد ایران، عمل کند. بر اساس نتایج، چگونگی اثرگذاری ابزارهای مالی اسلامی بر چرخه های تجاری در اقتصادایران، نیازمند شناخت تاثیر کسری بودجه دولت و تامین مالی آن است.

    کلیدواژگان: ابزارهای مالی اسلامی، چرخه های تجاری، نرخ ارز حقیقی، کسری بودجه، اوراق مشارکت
  • مصطفی سرگلزایی، پوریا زیوری کامران* صفحات 61-86

    در این پژوهش سعی شده است تاثیر نقدینگی و اهرم مالی شرکت بر بیش سرمایه گذاری بررسی شود و همچنینتاثیر اندازه شرکت و چرخه عمر شرکت در این ارتباط نیز بررسی گردیده است. این پژوهش از نظر هدف یکپژوهش کاربردی و از لحاظ ماهیت یک پژوهش همبستگی با استفاده از روش رگرسیون گشتاور تعمیم یافته(GMM) می باشد. برای آزمون سوال های پژوهش با استفاده از روش حذف سیستماتیک، نمونه ای شامل 471شرکت از میان شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق تهران در بازه زمانی 6 ساله ابتدای سال 4131 تا انتهایسال 4131 انتخاب شده است. نتایج بدست آمده از برازش و تحلیل داده ها نشان داد اهرم مالی بر سرمایه گذاریبیش از حد، تاثیر معکوس دارد و تاثیر نگهداشت وجه نقد بر سرمایه گذاری بیش از حد، مستقیم است. همچنیناندازه شرکت و چرخه عمر بر ارتباط بین اهرم مالی و نگهداشت وجه نقد بر بیش سرمایه گذاری، تاثیر گذار است.

    کلیدواژگان: اهرم مالی، نگهداشت وجه نقد، اندازه شرکت، چرخه عمر شرکت
  • محمدرضا ناهیدی امیرخیز* صفحات 87-107

    در این مقاله به بررسی اثرات نامتقارن نوسانات نرخ ارز بر بازده سهام در بازار سرمایه ایران پرداخته می شود،منظوراز اثر نامتقارن، اثرگذاری متفاوت نرخ ارز و نوسان آن در طول دوره های ترقی و افت بر بازار سرمایه است. برایآزمون این فرضیه، ابتدا با استفاده از یک الگوی گارچ نمایی، نوسانات نرخ ارز اندازه گیری و سپس بازده سهام بالحاظ کردن این نوسانات برای دوره زمانی 9931 9911 برآورد شده است. نتایج این مطالعه حاکی از آن است که -نوسان نرخ ارز تاثیر معنیدار و مثبت بر روی بازده سهام دارد. بعلاوه در این مطالعه اثر نوسانات بین بازار ارز و بازارسهام آزمون شده است. به دلیل وجود درجه پایینی از نوسانات همزمان در بین این دو بازار، سرمایه گذارانمی توانند با تخصیص سرمایه خود بین ارز و سهام، ریسک حاصل از سرمایه گذاری را کاهش دهند.

    کلیدواژگان: نوسان نرخ ارز، بازده سهام، اثر نامتقارن، الگوی اقتصادسنجی مدل های ناهمسانی واریانس
  • مریم خوشنویس*، اسما شیری، اعظم شیری صفحات 107-131
    رابطه بین علیت مصرف انرژی و رشد اقتصادی یکی از موضوعات مهم اقتصاد انرژی است که بسیار مورد مطالعهقرار گرفته است. با این حال مطالعات قبلی در ایران رفتار غیر خطی این دو متغیر که می تواند به عنوان نتیجه ای ازشکست های ساختاری باشد را نادیده گرفته اند. در این مقاله مدل رگرسیونی خودبردار پارامترهای زمان با نوساناتاحتمال) TVP-VAR (مورد استفاده قرار می گیرد تا پویایی میان دوره ای را بین تولید ناخالص داخلی واقعی ایران)نفت، غیر نفت(، مصرف برق و میزان انتشار گاز های گلخانه ای در سال های 0794 4102 بررسی کند. تحلیل -پاسخ های پیاپی متغیر زمانی تولید ناخالص داخلی، مصرف برق و انتشار گاز های گلخانه ای به شوک های ساختارینشان می دهد که این پاسخ ها به میزان شدت نوسانات ساختاری تولید ناخالص داخلی، مصرف برق و شوک انتشارگازهای گلخانه ای بستگی دارد و می توان به وجود یک رابطه غیر خطی یک طرفه، از مصرف انرژی به رشداقتصادی دست یافت.این یافته به این معنی است که صاحبان تصمیم باید در سیاست های انرژی، نوسانات بالا وپایین تولید ناخالص داخلی واقعی، شوک های الکتریکی، انتشار گازهای گلخانه ای و روابط الگوهای متغیر زمانیتولید ناخالص داخلی واقعی، مصرف برق و انتشار گازهای گلخانه ای را در نظر بگیرند
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، مصرف انرژی، انتشار گاز های گلخانه ای
  • نازنین پیله وری*، محمدحسین درویش متولی، حدیثه صفا صفحات 131-154

    هر ساله وقوع بحران ها و فجایع طبیعی و غیر طبیعی از جمله سیل، زلزله، طوفان، آتش سوزی و بیماری هایهمه گیر نظیر ویروس جدید کرونا)کوید 91 (بخش های مختلفی از جهان را درگیر می کند. عاملی که مدیریت -بحران را در این بلایا تسهیل می کند وجود یک زنجیره یکپارچه از تمامی اجزا و خدمات امدادی و بشردوستانهاست که به عنوان زنجیره تامین بشردوستانه شناخته می شود. هدف تحقیق حاضر شناخت عوامل موثر بر تاب آوریزنجیره تامین بشردوستانه در پاندمی کرونا در ایران است. پژوهش حاضر از نوع هدف کاربردی و از نوع گردآوریداده ها توصیفی پیمایشی می باشد. به لحاظ زمان مقطعی و از نظر متغیرهای تحیقیق ترکیبی می باشد. فاکتورهای -موثر بر تاب آوری زنجیره تامین بشردوستانه در پاندمی کرونا از طریق بررسی ادبیات و نظر خبرگان تعیین شد.پس از شناسایی و تایید عوامل، در ادامه با استفاده از تکنیک سوارا فازی وزن هریک از این عوامل محاسبه گردید .تحلیل این عوامل نشان داد عواملی چون فرمول بندی حمایت و سیاست دولت و برنامه ریزی استراتژی و ظرفیتبالاترین وزن نسبت به سایر فاکتورها را دارند.

    کلیدواژگان: تاب آوری، زنجیره تامین بشردوستانه، کوید 91، سوارا فازی
|
  • Farhad Khodadadkashi, Yeghaneh Mousavi Jahromi, Hasan Aama Bandoghraee * Pages 1-18

    In this article, we try to examine how to eliminate poverty and inequality throughthe negative income tax system. In this study, the rate of poverty and inequality iscalculated through Kakwani poverty indicators and Gini coefficient inequality index,respectively. Negative income tax rate (0.5) for the income distance to the povertyline, is considered and the statistical sample of the study includes the cost andincome of 12961 urban households in Iran in 2018. The results of this study showthat the plan to impose a negative income tax (0.5) will reduce the povertycalculated based on the Kakovani index from 0.54 to 0.24 which shows a decreaseof about 0.55%. The Gini coefficient decreases from 0.38 before the policy to 0.17,which means a 55% reduction in inequality. On the other hand, to completelyeradicate poverty in Iran, according to the data of 2018, there must impose anincreased tax rate of 60% on the income surplus of non-poor people up to thepoverty line.

    Keywords: poverty, Gini Coefficient, Negative income tax, Kakwani poverty index
  • Majid Karkhaneh, Ahmad Sarlak *, Kambiz Hozhbar Kiani Pages 19-44
    The main purpose of this article is to investigate the return of scale indicators,technological changes and productivity growth rate on the cost in Shazand CityWater and Wastewater Company. For this purpose, based on repetitive seeminglyunrelated Regression, translog cost function form was used to estimate water supplycost function. Cost function parameters were estimated from seasonal time seriesdata over time period 2008 to 2018. The company used four factors of production,labor, capital, raw materials and other services in the production process. The resultsshowed that there is a diminishing return to scale and a lack of economies of scale,which means that there is no natural monopoly in the company. Technologyprogress and productivity growth indicator indicates that cost reduction as a result oftechnology progress and productivity growth over the study period.
    Keywords: Translog Cost Function, Productivity Growth, Seemingly Unrelated Regression, Return of Scale
  • Yazdan Gudarzi Farahani *, Vahid Mahboubi Matin Pages 45-60

    The aim of this study was to investigate the role of Islamic financial instruments inthe occurrence of business cycles in the Iranian economy. In this regard, theemphasis has been on Islamic participation bonds offered by the Central Bank. Forthis purpose, statistical data from the period 1992-2020 and structural vectorautoregression model (SVAR) were used. The results of this study showed that theimpetus from the supply of participation bonds as a tool for monetary policy and anIslamic financial instrument has led to the fact that the amount of business cycles inthe Iranian economy is not moderated. In fact, the results showed that the variablesof budget deficit, exchange relationship and price were the most important variablesaffecting business cycles in the Iranian economy. The results showed thatparticipation bonds could not act as an anti-cyclical policy tool in the Iranianeconomy. Considering the results of how Islamic financial instruments affectbusiness cycles in the Iranian economy, it is necessary to recognize the impact ofgovernment budget deficit and its financing.

    Keywords: Islamic Financial Instruments, business cycles, Real Exchange Rate, Budget deficit, Participation Bonds –
  • Mostafa Sargolzaei, Pouriya Zivary Kamran * Pages 61-86

    Adequacy (efficiency) of investment is one of the most important issues in financial management. How to use the company's resources, especially internal funds, is an important decision in the conflict between shareholders and managers. By choosing the right combination of assets and liabilities, managers try to achieve the goal of maximizing the value of the company's stock. In this study, the effect of liquidity and financial leverage of the company on over-investment as well as the effect of firm size and company life cycle in this regard has been investigated. This study is an applied research in terms of purpose and a correlational study using generalized method of moments (GMM) in terms of nature. To test the research questions using systematic elimination method, a sample of 174 companies among the firms listed in the Tehran Stock Exchange during the period of 6 years in (2014-19) selected. The results showed that financial leverage has an adverse effect on over-investment and the effect of cash retention on over-investment is positive. Firm size and life cycle also affect the relationship between financial leverage and cash retention over-investment.

    Keywords: Financial Leverage, Cash holdings, Firm Size, Life Cycle
  • Mohammadreza Nahidi Amirkhiz * Pages 87-107

    In this paper, the asymmetric effect of exchange rate fluctuations on the stock return in the Iranian stock market was investigated. Using a graph model, exchange rate fluctuations are measured and then, stock return is estimated by considering these fluctuations for the period between 1979 and 2021. The results of this study indicated that exchange rate fluctuations have a significantly positive effect on the stock return. In addition, this study tested the effect of fluctuations between the foreign exchange market and the stock market. Due to the low degree of simultaneous fluctuations between these two markets, investors can reduce their investment risk by allocating their capital between currency and stocks.

    Keywords: Exchange rate fluctuation, Dividend Index, Asymmetric Effect, Economics Model of Variance Heterogeneity Models (EGARCH)
  • Maryam Khoshnevis *, Asma Shiri, Azam Shiri Pages 107-131
    The relationship between causation of energy use and economic growth is one of the important issues of energy economy, which has been studied extensively. However, previous studies in Iran have ignored the nonlinear behavior of these two variables, which can be as a result of structural failures. In this research, the self-monitoring regression model of time parameters with probability fluctuations (TVP-VAR) is used to determine the inter-annual dynamics between the real GDP of Iran (oil, non-oil), electricity consumption, and greenhouse gas emissions in 1972-2014. The results show that the TVP-VAR model is used to study the dynamic relationship between power consumption, real GDP, and greenhouse emissions. In addition, analyzing the successive responses of GDP time, energy consumption, and greenhouse gas emissions to structural shocks suggests that these responses depend on the severity of GDP structural fluctuations, power consumption, and greenhouse gas emissions. In fact, the existence of a one-way non-linear relationship has led to economic growth as a result of energy use. This finding means that decision-makers should consider the fluctuations of real GDP, electric shock, greenhouse gas emissions, and the relationship between time-varying patterns of Real GDP, consumption electricity and emissions of greenhouse gases when deciding on energy policies.
    Keywords: Economic Growth, energy consumption, greenhouse gas emissions, TVP-VAR
  • Nazanin Pilevari *, Mohamad Hossein Darvish Motevali, Hadiseh Safa Pages 131-154

    Every year, natural and unnatural crises and catastrophes, including floods, earthquakes, hurricanes, fires, and pandemics, such as the new corona virus (Quaid-19), affect different parts of the world. The factor that facilitates crisis management in these disasters is the existence of an integrated chain of all components and humanitarian services, which is known as the humanitarian supply chain. The aim of this study is to identify the factors affecting the resilience of the humanitarian supply chain in the Corona pandemic in Iran. The present study is an applied goal and a descriptive-survey data collection. In terms of cross-sectional time and in terms of research variables is combined. Factors affecting humanitarian supply chain resilience in the Corona pandemic were determined through literature review and expert opinion. After identifying and confirming the factors, the weight of each of these factors was calculated using the fuzzy SWARA technique. Analysis of these factors showed that factors such as government support formulation and policy and strategy planning and capacity have the highest weight compared to the other factors.

    Keywords: resilience, Humanitarian Supply Chain, COVID-19, Fuzzy Swara